Gepubliceerd: 9 juni 2022

PDF/A specificeert vereisten voor archiveerbare PDF-documenten en combineert de universele sterke punten van het PDF formaat met een ISO-norm die voldoet aan de behoeften van organisaties die oplossingen voor langetermijnarchivering vereisen. Een PDF/A-bestand is volledig op zichzelf staand. Het bevat alles wat nodig is voor een accurate weergave van de inhoud. PDF/A-conformiteit garandeert dat er geen actieve inhoud aanwezig is die een betrouwbare weergave van de pagina zou kunnen belemmeren.

De totstandkoming van PDF/A is het resultaat van jarenlange samenwerking tussen internationale softwareontwikkelaars, brancheorganisaties en agentschappen. Vandaag de dag wordt PDF/A overal ter wereld door beleid, regelgeving of statuten vereist of sterk aanbevolen als het archiverings formaat voor permanente elektronische documenten. PDF/A zorgt immers voor betrouwbare toegang tot deze PDF-documenten, decennia of zelfs eeuwen na de creatie van het bestand.

PDF/A-1 werd gepubliceerd in 2005. Opvolgers PDF/A-2 (2011) en PDF/A-3 (2012) voegden ondersteuning toe voor extra PDF-functies, waaronder het insluiten van andere bestanden of gegevens, ondersteuning voor transparantie, en nog veel meer.

PDF/A geeft meer informatie en meer kracht dan een reguliere TIFF of JPEG:
Beeldformaten slaan pagina-inhoud op als pixels. PDF/A slaat de daadwerkelijke tekst en lettertypen op, waardoor doorzoekbaarheid gegarandeerd is. Ingescande pagina’s kan met tekst (verkregen via OCR) worden geïntegreerd in de PDF/A-bestanden als een onzichtbare laag, waardoor het markeren van treffers bij zoekopdrachten mogelijk wordt, terwijl de lay-out volledig behouden blijft.

Ingebouwde ondersteuning voor digitale handtekeningen:
Het PDF formaat ondersteunt standaard al ingebouwde digitale handtekeningen. PDF/A-documenten kunnen worden ondertekend worden zonder de PDF/A-conformiteit te verliezen.

Langetermijnarchivering is een cruciaal thema in vele sectoren, waarbij de nadruk varieert van industrie tot industrie. Speelt een dergelijk archiveringsthema of vraagstuk ook bij u? Wij als Docuwork hebben daarin jarenlange ervaring dus neem gerust contact met ons op.